Grzybica (kandydoza) przewodu pokarmowego – jak ją zdiagnozować i leczyć?
Grzybica układu pokarmowego, inaczej znana pod nazwą kandydoza, to choroba, która przytrafić się może każdemu. Wystarczy osłabienie, sezonowy brak odporności lub brak ,,dobrych” bakterii w organizmie, co może być skutkiem długiej antybiotykoterapii, a te przecież przyjmują prawie wszyscy.
Kandydoza układu pokarmowego – charakterystyka
Kandydoza, czyli grzybica przewodu pokarmowego jest schorzeniem występującym najczęściej u osób, które często poddawane są antybiotykoterapii, chorych onkologicznie oraz cierpiących na brak odporności spowodowany np. nosicieli wirusa HIV. Mimo to może ona przytrafić się także osobom cieszącym się doskonałym zdrowiem. Czynnikiem przesądzającym o powodzeniu leczenia jest odpowiednia diagnoza i dobrze dobrany preparat a także ścisłe stosowanie zaleceń dotyczących diety.
Co powoduje grzybicę przewodu pokarmowego?
Grzybica przewodu pokarmowego powstaje najczęściej w wyniku infekcji grzybiczej powodowanej przez grzyb Candida albicans i jej objawy nie są zwykle jednoznaczne. Może obejmować cały przewód pokarmowy lub wybrane jego części np. jamę ustną, gardło, przełyk, a także żołądek czy jelita. Zależy to od umiejscowienia się grzybów, które oprócz wymienionych miejsc mogą także zagnieździć się w okolicach odbytu ale również zaatakować skórę. Jeśli problem grzybicy dotyczy fragmentów układu pokarmowego wówczas zmiany chorobowe zachodzą w obrębie nabłonka, a ściślej – jego powierzchownych warstw. Jednymi z bardziej popularnych zmian w błonach śluzowych są te znajdujące się w jamie ustnej i przełyku. Kandydoza dalszych części układu pokarmowego występuje stosunkowo rzadziej.
Objawy grzybicy przewodu pokarmowego
Objawy grzybicy przewodu pokarmowego podzielić można na konkretne jego lokalizacje.
1. Przełyk
Jednym z powikłań choroby wrzodowej jest omawiana grzybica przewodu pokarmowego. Poleca ona na usadowieniu się bakterii na ścianach przełyku, co powoduje kolejno wrastanie grzybni w ścianki naczyń krwionośnych błony śluzowej przełyku. Grzybnia stopniowo zwiększa swoją objętość uszkadzając przy tym błonę śluzową, co w efekcie końcowym powoduje krwawienie. Jednak nie tylko ono jest objawem grzybicy. Symptomem mogą być również: bóle pleców w okolicy łopatek, kręgosłupa lub całego ich obszaru, ból zamostkowy lub ból towarzyszący połykaniu, który najściślej określa lokalizację problemu.
2. Żołądek
Grzybica zlokalizowana w żołądku swoje podłoże ma często jako konsekwencja długotrwałego stosowania leków np. przeciwdziałających w leczeniu cukrzycy, choroby wrzodowej, marskości wątroby, chorób nowotworowych, a także sterydów. Warto zaznaczyć, że kwasy żołądkowe, choć silne, nie są barierą dla rozwoju grzybów rozsianych na błonie śluzowej żołądka. Pozytywnym jest jednak fakt, że grzybicę żołądka można łatwo rozpoznać dzięki charakterystycznym nadżerkom pojawiającym się wskutek działania grzybów.
3. Jelita
Szczególnie dotyczy osób z obniżoną odpornością i zaburzoną równowagą flory bakteryjnej. Grzyby podobnie jak w innych lokalizacjach układu pokarmowego, gromadzą się na ścianach, w tym przypadku jelit. Objawy, jakie daje o sobie grzybica jelit jest wiele i należą do nich: biegunka, zaparcia, nudności, zaburzenia trawienia, zgaga, gazy, bóle brzucha, przelewanie i burczenie w brzuchu, nadwaga lub szybka jej utrata, rozdrażnienie, wzmożona ochota na słodycze, zespół jelita drażliwego nieprzyjemny zapach z ust, żylaki odbytu, swędzenie i pieczenie w okolicy odbytu i inne.
Objawy grzybicy przewodu pokarmowego jak widać są zróżnicowane i specyficzne jednocześnie. Mogą być często mylone z symptomami innych chorób lub uznawane za tymczasowe schorzenia związane ze złą dietą lub wiekiem. Najważniejszą rzeczą jest właściwa diagnoza, stwierdzenie grzybicy przewodu pokarmowego i zaprogramowanie oraz wdrożenie planu leczenia.
Sytuacje sprzyjające rozwojowi kandydozy układu pokarmowego:
- częste lub ciągłe stosowanie antybiotyków w formie doustnej
- inne infekcje grzybicze powstałe wskutek uszkodzenia naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego
- obniżona odporność wywołana wirusem
- choroby przewlekłe takie jak cukrzyca, nowotwory czy choroby bakteryjne lub wirusowe
- choroby zakaźne
- niedożywienie
Jak pozbyć się grzybicy przewodu pokarmowego?
Ratunkiem w przypadku stwierdzenia kandydozy jest zastosowanie terapii odpowiednimi środkami przeciwgrzybiczymi. Ważnym jest także, aby zastosować odpowiednią profilaktykę, aby możliwie jak najbardziej minimalizować prawdopodobieństwo odbudowania się grzybów w naszym organizmie. . Niezwykle pomocne w leczeniu tego schorzenia jest odpowiednia dieta – pozbawiona węglowodanów lub maksymalne ich zredukowanie. Należy zdać sobie sprawę, że nie przestrzeganie niskowęglowodanowych posiłków będzie prowadziło do nasilania się choroby. Cukier sprzyja rozmnażaniu się grzybów, co znacznie utrudni leczenie i tym samym nasili nieprzyjemne objawy towarzyszące. W diecie osoby poddającej się terapii z wykorzystaniem preparatów na grzybicę układu pokarmowego powinno się wyeliminować cukier i produkty z jego zawartością, produktów przygotowanych na bazie mąki pszennej, a także sery pleśniowe oraz owoce. Pomocne w codziennym menu będą natomiast warzywa oraz produkty białkowe oraz duże ilości czystej wody – min. 2 litry dziennie.
Zobacz również: Jak odgrzybić organizm?, Zioła na pasożyty