Dieta dla cukrzyka

Zdiagnozowana cukrzyca to poważna choroba, objawiająca się niedostatecznym wydzielaniem insuliny przez trzustkę lub jej niewłaściwym wykorzystaniem przez nasz organizm. W 2017 roku w Polsce na cukrzycę chorowało 2 milionów osób, jednak liczba ta stale rośnie. Największy odsetek przypadków przypada na cukrzycę typu II, która w dużym stopniu zależy od naszej diety.

Zbilansowana dieta i prowadzenie aktywnego trybu życia przyczynia się do poprawy zdrowia osób chorych na cukrzycę oraz działa prewencyjnie na powikłania wywołane przez tę chorobę. Istotna jest tutaj edukacja osób chorych na cukrzycę odnośnie prawidłowego odżywiania. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego z 2017 roku, nie przedstawiają uniwersalnej diety dla osób chorych na cukrzycę. Prawidłowo dobrana dieta z odpowiednio dobranymi proporcjami mikroskładników, powinna uwzględniać wiek, poziom aktywności fizycznej, obecność powikłań i schorzeń. Istnieje jednak lista produktów, które powinien spożywać lub unikać każdy chory na cukrzycę.

Co jest pożądane w diecie dla cukrzyka?

Prawidłowo dobrana dieta cukrzycowa musi być zgodna z zasadami prawidłowego odżywiania ludzi zdrowych. Należy zadbać o urozmaicenie codziennego menu. Nie istnieje produkt, który dostarczyłby nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dlatego w diecie dla cukrzyków powinny znaleźć się wszystkie produkty dostępne w piramidzie żywienia. U jej podstawy znajdują się owoce i warzywa. Najlepiej spożywane w postaci surowej, nie tracą w procesie obróbki termicznej właściwości odżywczych. Najsłodsze warzywa, czyli marchew, burak, brukselka czy ziemniaki powinny zostać ograniczone. Wybierając owoce, powinniśmy zwrócić uwagę na indeks glikemiczny, czyli jabłka, jagody, grejpfruty czy truskawki i spożywać je w ograniczonej ilości. Odstawić należy wszelkie owoce kandyzowane, suszone oraz o wysokim poziomie cukru jak banany czy winogrona. Produkty zbożowe są dla każdego organizmu cennym źródłem energii. Wybierając produkty pełnoziarniste pieczywo pełnoziarniste, graham oraz makarony pełnoziarniste, ryż brązowy itp. Sięgając po produkty mleczne, wybieramy te z niską zawartością tłuszczu. Źródeł białka najlepiej szukać w chudym mięsie szczególnie wśród ryb i roślinach strączkowych. W diecie przeznaczonej dla cukrzyka należy uwzględnić tłuszcze roślinne np. olej rzepakowy czy oliwę z oliwek oraz kwasy omega 3 pozyskiwane z tłustych ryb takich jak łosoś, sardynka czy halibut.

Czego nie powinien jeść cukrzyk?

Z diety osoby chorej na cukrzycę usunąć należy produkty zawierające w sobie cukry proste, czyli cukier, miód, słodycze, ciasta, słodkie napoje gazowane i niegazowane, wszelkiego rodzaju soki. Ograniczyć należy również stosowanie soli kuchennej, która znajduje się w wędzonych wędlinach i mięsie, konserwach, gotowych daniach i sosach, mieszankach przypraw. Wybierając produkty spożywcze, należy patrzeć na indeks glikemiczny i wybierać te produkty z najniższym indeksem. Zaleca się spożywać 5 posiłków dziennie, 3 główne oraz 2 małe przekąski między posiłkami głównymi, najlepiej o tej samej porze. Ogranicza to wahania poziomu cukru we krwi.

Cukrzyca znacznie częściej atakuje osoby z nadwagą i otyłością, często zwiększając się wraz z przybieraną wagą. Dlatego też osoby z cukrzycą i nadwagą powinny pamiętać o zmniejszeniu masy ciała. Stosowanie się do diety uchroni nas przed powikłaniami wywołanymi przez cukrzycę. Dlatego tak ważna jest stała edukacja pacjentów przez lekarzy prowadzących chorobę.