Grzybica układu pokarmowego – jak ją zdiagnozować i leczyć?

Grzybica układu pokarmowego to choroba, która przytrafić się może każdemu. Wystarczy osłabienie, sezonowy brak odporności lub brak ,,dobrych” bakterii w organizmie, co może być skutkiem długiej antybiotykoterapii, a te przecież przyjmują prawie wszyscy. Grzybica układu pokarmowego powstaje najczęściej w wyniku infekcji grzybiczej powodowanej przez grzyb Candida albicans i jej objawy nie są zwykle jednoznaczne. To właśnie przez ich mnogość i różnorodne powiązanie sprawia, że mylona jest z innymi powszechnymi chorobami układu pokarmowego i ciężko ją zdiagnozować. Objawy grzybicy układu pokarmowego podzielić można na konkretne jego lokalizacje.

1. Przełyk

Jednym z powikłań choroby wrzodowej jest omawiana grzybica przewodu pokarmowego. Poleca ona na usadowieniu się bakterii na ścianach przełyku, co powoduje kolejno wrastanie grzybni w ścianki naczyń krwionośnych błony śluzowej przełyku. Grzybnia stopniowo zwiększa swoją objętość uszkadzając przy tym błonę śluzową, co w efekcie końcowym powoduje krwawienie. Jednak nie tylko ono jest objawem grzybicy. Symptomem mogą być również: bóle pleców w okolicy łopatek, kręgosłupa lub całego ich obszaru, ból zamostkowy lub ból towarzyszący połykaniu, który najściślej określa lokalizację problemu.

2. Żołądek

Grzybica zlokalizowana w żołądku swoje podłoże ma często jako konsekwencja długotrwałego stosowania leków np. przeciwdziałających w leczeniu cukrzycy, choroby wrzodowej, marskości wątroby, chorób nowotworowych, a także sterydów. Warto zaznaczyć, że kwasy żołądkowe, choć silne, nie są barierą dla rozwoju grzybów rozsianych na błonie śluzowej żołądka. Pozytywnym jest jednak fakt, że grzybicę żołądka można łatwo rozpoznać dzięki charakterystycznym nadżerkom pojawiającym się wskutek działania grzybów.

3. Jelita

Szczególnie dotyczy osób z obniżoną odpornością i zaburzoną równowagą flory bakteryjnej. Grzyby podobnie jak w innych lokalizacjach układu pokarmowego, gromadzą się na ścianach, w tym przypadku jelit. Objawy, jakie daje o sobie grzybica jelit jest wiele i należą do nich: biegunka, zaparcia, nudności, zaburzenia trawienia, zgaga, gazy, bóle brzucha, przelewanie i burczenie w brzuchu, nadwaga lub szybka jej utrata, rozdrażnienie, wzmożona ochota na słodycze, zespół jelita drażliwego nieprzyjemny zapach z ust, żylaki odbytu, swędzenie i pieczenie w okolicy odbytu i inne.

Objawy grzybicy układu pokarmowego jak widać są zróżnicowane i specyficzne jednocześnie. Mogą być często mylone z symptomami innych chorób lub uznawane za tymczasowe schorzenia związane ze złą dietą lub wiekiem. Najważniejszą rzeczą jest właściwa diagnoza, stwierdzenie grzybicy przewodu pokarmowego i zaprogramowanie oraz wdrożenie planu leczenia.

Niezwykle pomocne w leczeniu tego schorzenia jest odpowiednia dieta – pozbawiona węglowodanów lub maksymalne ich zredukowanie. Należy zdać sobie sprawę, że nie przestrzeganie niskowęglowodanowych posiłków będzie prowadziło do nasilania się choroby. Cukier sprzyja rozmnażaniu się grzybów, co znacznie utrudni leczenie i tym samym nasili nieprzyjemne objawy towarzyszące.