Zagrożenie grzybicą układu pokarmowego

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Grzybica układu pokarmowego inaczej znana pod nazwą kandydoza to cichy zabójca naszego organizmu. Niestety w wielu przypadkach dotknięci tą chorobą ludzie w ogóle nie zdają sobie sprawy z zagrożenia. W związku z brakiem wiedzy na temat choroby, nie jest stosowane leczenie, a nawet profilaktyka co tylko pogłębia problem.

Kandydoza przewodu pokarmowego jest schorzeniem występującym najczęściej u osób, które często poddawane są antybiotykoterapii, chorych onkologicznie oraz cierpiących na brak odporności spowodowany np. nosicieli wirusa HIV. Mimo to może ona przytrafić się także osobom cieszącym się doskonałym zdrowiem. Czynnikiem przesądzającym o powodzeniu leczenia jest odpowiednia diagnoza i dobrze dobrany preparat a także ścisłe stosowanie zaleceń dotyczących diety.

Choroba powodowana przez grzyby candida albicans obejmować może cały przewód pokarmowy lub wybrane jego części np. jamę ustną, gardło, przełyk, a także żołądek czy jelita. Zależy to od umiejscowienia się grzybów, które oprócz wymienionych miejsc mogą także zagnieździć się w okolicach odbytu ale również zaatakować skórę. Jeśli problem grzybicy dotyczy fragmentów układu pokarmowego wówczas zmiany chorobowe zachodzą w obrębie nabłonka, a ściślej – jego powierzchownych warstw. Jednymi z bardziej popularnych zmian w błonach śluzowych są te znajdujące się w jamie ustnej i przełyku. Kandydoza dalszych części układu pokarmowego występuje stosunkowo rzadziej.

Przyczyną kandydozy są grzyby, głównie drożdżaki, które występują u wielu ludzi w całym przewodzie pokarmowym nie powodując zmian chorobowych z racji małego ich namnożenia w organizmie. Niestety mają one zdolność namnażania się co może po czasie prowadzić do poważnego zagrożenia.

Sytuacje sprzyjające rozwojowi grzybicy:

  • częste lub ciągłe stosowanie antybiotyków w formie doustnej
  • inne infekcje grzybicze powstałe wskutek uszkodzenia naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego
  • obniżona odporność wywołana wirusem
  • choroby przewlekłe takie jak cukrzyca, nowotwory czy choroby bakteryjne lub wirusowe
  • choroby zakaźne
  • niedożywienie

Objawy grzybicy przewodu pokarmowego różnią się w zależności od miejsca, którego dotyczą i tak grzybica jamy ustnej, w tym gardła objawia się zmianami w kolorze czerwonym z charakterystycznymi białymi plamkami w obrębie języka, dziąseł i nawet gardła. Często pojawiają się także krwiste zmiany na błonie śluzowej.

Często nieleczona infekcja mieszcząca się w jamie ustnej może przenieść się na dalsze odcinki układu pokarmowego i zaatakować większą jego powierzchnię. Tak między innymi może powstać grzybica przełyku, którą rozpoznać można podczas bólu pojawiającego się przy przełykaniu pokarmów a nawet płynów. Odynofagia jest szczególnie niebezpieczna ponieważ doprowadza często do braku apetytu powstałego wskutek bólu, co w konsekwencji prowadzi do braku uzupełniania potrzebnych do życia składników odżywczych. Dodatkowo grzybica przełyku przejawiać się może bólem zamostkowym, bólem pleców, krwawieniem z górnego odcinka przewodu pokarmowego, a czasami nawet gorączka.

Grzyby typu candida występują głównie w przewodzie pokarmowym. Zdarza się, choć z reguły rzadziej, że są przyczyną grzybicy zlokalizowanej w żołądku lub jelitach. Najczęściej obrażenia występują w formie powierzchniowej nadżerki oraz białawych płytek lub tworzenia się błony rzekomej i łudząco przypominają objawy tożsame z wrzodami żołądka. Natomiast typowymi objawami grzybicy jelit są bóle brzucha i związane z nimi problemy z wypróżnianiem, wzdęcia, gazy, częste odbijanie oraz bóle mięśniowe i uczucie stałego zmęczenia.

Problemy z grzybicą układu pokarmowego nie kończą się, jak można by podejrzewać na jelicie. Grzyby candida są częstym powodem świądu odbytu. Stan ten można rozpoznać dodatkowo poprzez pojawiający się odczyn rumieniowy oraz macerację skóry. Co gorsze zakażenie może rozszerzać się i w efekcie zaatakować także skórę całego krocza.

Ratunkiem w przypadku stwierdzenia kandydozy jest zastosowanie terapii odpowiednimi środkami przeciwgrzybiczymi. Ważnym jest także, aby zastosować odpowiednią profilaktykę, aby możliwie jak najbardziej minimalizować prawdopodobieństwo odbudowania się grzybów w naszym organizmie. W diecie osoby poddającej się terapii z wykorzystaniem preparatów na grzybicę układu pokarmowego powinno się wyeliminować cukier i produkty z jego zawartością, produktów przygotowanych na bazie mąki pszennej, a także sery pleśniowe oraz owoce. Pomocne w codziennym menu będą natomiast warzywa oraz produkty białkowe oraz duże ilości czystej wody – min. 2 litry dziennie.