Czym jest kandydoza?

Kandydoza zwana inaczej drożdżycą to choroba wywoływana głównie przez grzyby z rodziny Candida. Drożdżak ten występuje w ludzkim organizmie w małych ilościach. Problem zaczyna się, gdy dochodzi do rozmnażania się grzyba i przedostania się poza jelita.

Podstawowe informacje

Grzyb ten występuje w jelicie grubym i dba o jego florę fizjologiczną. W odpowiedniej ilości działa on na nasz organizm pozytywnie. Między innymi: bierze udział w procesach metabolicznych, czy chroni przed metalami ciężkimi. Aby grzyb zaczął się niebezpiecznie rozwijać, musi zostać spełnione kilka, sprzyjających dla niego warunków:

  • brak higieny, czyli rzadkie kąpiele, zapocenie różnych obszarów skóry, rzadkie zmienianie ubrań,
  • za dużo cukru w diecie, to właśnie on stanowi idealne pożywienie dla grzyba,
  • długotrwałe spożywanie leków, szczególnie antybiotyków,
  • osłabienie układu odpornościowego,
  • niezdrowa dieta, zbyt mała ilość owoców i warzyw.

Pierwsze symptomy

Objawy zakażenia mogą być różne i zależą od miejsca na ciele. Najczęściej wymieniane są: plamy rumieniowe, świąd, złuszczanie naskórka. Niekiedy na języku pojawia się także biały nalot, zakażony odczuwa silne bóle brzucha i głowy. Gdy problem dotyka paznokci, pojawiają się zaczerwienienia, treść ropna i obrzęk.

Kandydoza – leczenie

Niestety choroba ta wymaga długotrwałego leczenia. Zazwyczaj lekarz przepisuje leki przeciwgrzybicze, np.: flukonazol lub ketokonazol. Niekiedy niezbędna jest także pomoc chirurga, zdarza się bowiem że konieczne jest usunięcie ropni powstałych podczas choroby. Duży wpływ na zwalczenie kandydozy ma odpowiednia dieta. Zaleca się spożywanie produktów pełnoziarnistych, jajek, mięsa, ryb, cytrusów oraz picie dużych ilości wody, soku z grejpfruta lub herbat ziołowych. Warto włączyć w codzienne posiłki czosnek. Oczywiście z jadłospisu koniecznie należy wykluczyć cukry, alkohol i białe pieczywo. Nie zaleca się również spożywania produktów drożdżowych, serów pleśniowych oraz konserw.