Alergia, a co to?

Alergia przypadłość XXI wieku?

Alergie należą do jednych z najbardziej rozpowszechnionych problemów zdrowotnych XXI wieku. Zakłada się, że 25-30% populacji ludzkiej posiada znamiona chorób alergicznych, liczba ta zwiększa się dwukrotnie średnio, co około 10 lat. Orientacyjnie szacuje się, że w 2020 roku w krajach wysoko rozwiniętych udział procentowy osób cierpiących z powodu schorzeń alergicznych wzrośnie do ponad 50% relatywnie wobec stanu obecnego. Takie uwarunkowania nie tylko będą w znacznym stopniu wpływać na jakość naszego życia, a ponadto negatywnie rzutować na stan ekonomiczno-społeczny całej populacji.

W Polsce według zrealizowanego badania przez TNS OBOP w 2010 roku, blisko 30% polskich gospodarstw domowych zmaga się z chorobami na tle alergicznym. Przede wszystkim dotyczą one kobiet, które stanowią 67% wszystkich alergików. Natomiast ludzie młodzi w przedziale od 15 do 29 roku życia stanowią 38%. Według przeprowadzonych badań, aż 75% osób cierpiących na alergię to mieszkańcy miast, natomiast w Warszawie prawie co trzecie dziecko boryka się z jej objawami.

A więc wiemy już, jak duży odsetek społeczeństwa ma problemy związane z trzecią najczęstszą chorobą przewlekłą na świecie.

W zasadzie czym jest alergia?

Alergia z języka greckiego bezpośrednio oznacza odmienną reakcję. Alergia to nabyta i swoista niewłaściwa odpowiedź układu immunologicznego na czynnik zewnętrzny, zwany alergenem, który może uczulać jak również sam w sobie może być nie szkodliwy u większości osób.

Alergeny z reguły są to białka pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego oraz małe związki chemiczne np. niektóre antybiotyki, które dopiero stają się alergenami w rezultacie połączenia ich z białkami występującymi w organizmie. Alergeny posiadają właściwości enzymatyczne, które mogą powodować uszkodzenie tkanek do których przylegają. Takim przykładem mogą być roztocza wydzielające enzymy rozkładające komórki naskórka w następstwie powodując reakcje uczuleniową. W przypadku substancji chemicznych następuje zmiana struktur białek obecnych w organizmie wskutek czego nasz układ odpornościowy rozpoznaje nasze własne substancje jako obce. Niewystarczająca bariera tkankowa, która oddziela nasz organizm od środowiska zewnętrznego, może również przyczyniać się do reakcji uczuleniowych. Taką barierą jest np. skóra, śluzówki, nabłonek płuc oraz nabłonek jelit. W sytuacji defektu bądź osłabienia którejkolwiek zapory, alergeny będą przenikać do wnętrza organizmu wywołując odpowiedź immnologiczną wskutek czego powstanie objaw alergiczny. Nasz układ odpornościowy może zareagować tylko na jeden alergen lub kilka jednocześnie bez względu na to w jaki sposób dostaną się do naszego organizmu.

Co właściwie nas uczula?

Ze względu na drogę, którą alergeny dostają się do organizmu dzielimy alergie na pokarmowe, wziewne lub kontaktowe. Alergeny które wnikają do naszego organizmu wraz z pokarmem mogą być przyczyną alergii pokarmowych, która może uaktywnić się na skutek spożycia orzechów, kurzych jaj, ryb oraz krowiego mleka. Alergia ta najczęściej występuje u dzieci jak również może pojawić się u osoby 40-letniej. Popularną przyczyną uczulenia jest białko mleka krowiego np.: laktobetaglobulinę. Ten rodzaj alergii dotyka blisko od 220 do 250 mln ludzi na całym świecie.

Do alergenów wziewnych zaliczamy między innymi: roztocze kurzu domowego, pyłki roślin sierść zwierząt czy też grzyby pleśniowe. Wszystkie te czynniki mogą być przyczyną rozwinięcia się alergicznego nieżytu nosa, występującego u 10-30% populacji czy astmy oskrzelowej, na którą cierpi około 300 mln osób na całym świecie. Na szczególną uwagę zasługują alergeny kontaktowe wywołujące reakcje alergiczne przy bezpośrednim styku ze skórą np.: metale zawarte w sztucznej biżuterii, zamkach błyskawicznych guzikach czy substancje chemiczne zawarte w kosmetykach. Wszystkie mogą powodować obrzęki naczynioruchowe i pokrzywki, które w znaczny sposób mogą obniżyć jakość naszego życia. Przy pierwszym kontakcie z alergenem, układ odpornościowy wytwarza swoiste przeciwciała, ale nie obserwuje się silnej reakcji alergicznej. Dopiero ponowny kontakt z danym alergenem daje ostre symptomy. Dla osób uczulonych na jad owadów błonkoskrzydłych (osa, pszczoła) użądlenie jest wyjątkowo groźne.

Alergia – ogólne objawy?

Przy alergii pokarmowej po spożyciu uczulającego pokarmu mogą wystąpić najczęściej uczucie świądu skóry, wysypka, następnie: biegunka, wzdęcia i ból brzucha, a w szczególnych przypadkach: nudności i wymioty.

Przy alergii wziewnej alergicy cierpią praktycznie od końca zimy do jesieni. Nazywany jest alergią pyłkową. Najczęstsze objawy towarzyszące tym uczuleniom to wodnisty wyciek z nosa, napadowe kichanie, zaczerwienienie i świąd nosa. Może pojawić się łzawienie, swędzenie i zaczerwienienie oczu oraz obrzęk spojówek i powiek. Alergia wziewna może objawiać się napadami kaszlu, dusznościami, ciężkim i świszczącym oddechem(napady astmy oddechowej).

Objawy alergii kontaktowej są takie same niezależnie od alergenu, który je wywołał. Pojawiają się sączące wypryski, silny świąd czy pieczenie po dwóch dniach od pierwszego kontaktu z alergenem. Może dochodzić do łuszczenia się skóry, miejscowych stwardnień, bolesnych pęknięć. Wypryski, pokrzywka czy rumień wielopostaciowy pojawiają się również jako alergiczna reakcja na niektóre leki. Jednym z bardziej niebezpiecznych rodzajów alergii jest alergia iniekcyjna. Jest to nadwrażliwość na leki takie jak antybiotyki (penicylina i pochodne), leki przeciwbólowe oraz znieczulające np.: narkoza. Ostre reakcje alergiczne mogą wywołać wstrząs anafilaktyczny, co znowu zagraża życiu chorego.

Jak sobie pomóc?

Zachodzącym w naszym organizmie procesom alergicznym nie jesteśmy w stanie zapobiec. Natomiast istnieje wiele skutecznych naturalnych sposobów dzięki którym możemy wystrzegać się objawów jak i zmniejszyć ich natężenie. Najprostszą i najskuteczniejszą metodą jest całkowite usunięcie alergenu, na który jesteśmy uczuleni albo wystrzeganie się niego w codziennym życiu. W przypadkach alergii pokarmowych lub uczuleniach na konkretne środki chemiczne, sierść zwierząt jest to możliwe tak w dolegliwościach alergicznych typowo wziewnych stanowi to duży problem.

Z pomocą mogą nam przyjść niektóre pojedyncze zioła używane od dawna w medycynie naturalnej probiotyki jak i wapń :

Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens) posiada prozdrowotne składniki takie jak flawonoidy, które działają przeciwzapalnie i neutralizują wolne rodniki. Natomiast dwoma najważniejszymi składnikami pachnotki zwyczajnej jest kwercetyna i kwas rozmarynowy. Kwercetyna zaliczana jest do flawonoidów i poza działaniem antyoksydacyjnym, ma też właściwości przeciwzapalne i przeciwhistaminowe. Z kolei kwas rozmarynowy znany jest z tego, że zmniejsza objawy alergiczne i wspiera organizm w walce z toczącym ją stanem chorobowym.

Rdest ptasi (Polygonum aviculare) Występują w nim flawonoidy(awikularyna, hyperozyd, kwercetyna), które działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie jak również jest bogatym źródłem garbników o działaniu ściągającym i antyseptycznym. Zawarty w rdeście kwas kawowy i kwas chlorogenowy wykazuje działanie immunostymulujące i przeciwwirusowe. Jest bogaty w sole mineralne np. krzemionke i znaczne ilości witaminy C i K.

Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) obniża zarówno ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry posiada udowodnioną klinicznie zdolność obniżania ryzyka wystąpienia, jak i zwalczania objawów istniejącej już alergii pokarmowej.

Wapń Ca(Calcium) Wapno ma działanie uszczelniające na komórki śródbłonka naczyń krwionośnych. Może więc rzeczywiście łagodzić występowanie rumienia skórnego. Może też łagodzić objawy świądu skóry. Jedną z teorii powstawania alergii jest niedobór jonów wapnia w organizmie. Ich uzupełnienie może więc pomóc zwalczać objawy alergiczne.

Wszystkie te składniki w dobranej i wystandaryzowanej kompozycji znajdziesz w suplemencie diety ALLERGO FARM.